Hvordan sove bedre?

Foto: unsplash

Nå er vi tilbake til hverdag, jobb, skole og faste plikter igjen. Men døgnrytmen etter ferien er kanskje ikke helt enig. Derfor tenkte jeg og dele mine beste tips om hvordan man kan sove bedre og ta tilbake døgnrytmen.

Jeg har hatt soveproblemer lenge. Jeg er veldig var på lyder og plages stort om jeg må sove et sted med mye trafikkstøy. Men det er allikevel noen ting som fungerer godt og hjelper til en bedre natts søvn. Ja, selv for meg og da er jeg sikker på at det også fungerer for deg.

Drikk te. Te med kamomille virker beroligende og hjelper deg til å slappe av bedre før du skal legge deg. Det beste er ren kamomille-te men det fins også diverse te med kamomille i som kaller seg for God Natt-te og slikt. Disse fungerer også utmerket. Dette ble hyppig brukt i dagene før bachelor-presentasjon, og jeg skal si jeg ikke ville vært foruten!

Leggerutiner er hellig! Det er faktisk sånn at de tingene man lærte når man var liten ikke er uten grunn. Godteri kun på lørdag for eksempel. Det samme gjelder å legge seg til rett tid og stå opp til rett tid. Hvis du er som meg som plages av trafikkstøy er det viktig å legge seg når trafikken roer seg og stå opp før den blir for ille.  Å legge seg kl. 23 og stå opp kl. 07 gir et bedre utgangspunkt for en roligere natt. Med en god rutine vil du kjenne på at du blir trøtt når det nærmer seg fast leggetid.

Ørepropper! Jeg hater selv ørepropper, men blir ting for ille er dette som oftest eneste utvei for meg. Det er den ene tingen som jeg velger å ty til helt til slutt for jeg hater hvordan det føles i øret og hvordan det gir meg propper i ørene hele dagen lang etterpå. Men de fungerer og gjør at jeg endelig kan stenge støyen ute og sovne.

Ikke drikk koffein sent om kvelden. Det hadde kanskje ikke så mye å si når man var yngre, men når man blir eldre føler i hvert fall jeg at jeg må være mer forsiktig med koffein nærme sengetid. I hvert fall om man ønsker er å sove!

Pass på at du blir trøtt nok til kvelden. Vær aktiv i løpet av dagen. Har du en fridag, sørg for en tur innom treningssenteret eller gå en tur allikevel. Vask litt i huset eller fiks den dumme lista som har irritert deg lenge. En hel dag i sofaen med Netflix gjør deg ikke nødvendigvis trøtt til kvelden. Gjør en innsats og slapp heller av om kvelden med god samvittighet. Med mer aktivitet lengter kroppen etter senga til slutt.

Les før du legger deg. Les en god bok og kjenn at kroppen og sinnet roer seg ned. Du får også noe annet å tenke på før du legger deg. Istedenfor å bekymre deg om søvnen eller om noe du er engstelig for, tenk heller på det du har lest når du har slått av lyset og plutselig er du i drømmeland.

I de verste periodene med lite søvn har det faktisk hjulpet å høre på nattahistorier for voksne gjennom en app. Når man ligger og tenker på hvor lite søvn du kommer til å få hvis du ikke sovner snart, eller sliter så ille med å sove at det eneste tankene klarer å vende mot er de mest negative. Da anbefaler jeg virkelig å sette på en nattahistorie. Dette er historier fortalt med behagelige stemmer som snakker langsomt. Dette høres kanskje fjernt ut, men jeg anbefaler absolutt å prøve for jeg aner ikke hvordan noen av disse historiene ender, og det er jo et godt tegn. Jeg husker så vidt hva de handler om!

Håper tipsene kan hjelpe de som trenger det. Sov godt!

For bra til å gå

Endelig har jeg fått prøvd ut appen Too Good To Go. Jeg fikk tips av moren min for lenge siden. Men i Halden har det ikke vært et eneste sted med en slik avtale! Dårlige greier, Halden. Men her i Tønsberg som vi oppholder oss nå er det masse å velge i, og jeg fikk endelig testet ut dette konseptet. Derfor tenkte jeg å dele min første opplevelse.

For de som ikke vet hva dette er fra før, så er altså dette en app der du kan finne utsalgssteder med overskuddsmat for en billig penge. For eksempel fant jeg et sted som hadde overskuddspakker til 30 kroner. Pakken blir betalt på forhånd i appen og så er det bare å hente til avtalt tidspunkt.

I pakken jeg hentet var det to rundstykker med forskjellig pålegg og to bakverk. Helt perfekt til to personer og veldig billig! Godt var det også, spesielt bakverkene! Innholdet i forundringspakkene varierer så neste gang kan det være noe helt annet.

Idéen bak appen er å redusere matsvinnet og dette er både en morsom og spennende måte å gjøre det på. Det er snakk om restemat så man må selvfølgelig være klar over at maten ikke nødvendigvis er helt fersk. Men det er altfor bra til å bare kaste, som navnet sier. Appen er veldig oversiktlig og lett å bruke. Jeg er veldig fornøyd med mitt første kjøp og opplevelse!

Min oppfordring til deg er å laste ned appen og teste ut om ikke du også vil redde litt mat innimellom som reduserer matsvinnet. Sammen er vi sterkere!

Gleden og sorgen i et vinmonopol

Som oftest når jeg er på vinmonopolet ser jeg mennesker som deg og meg. Mennesker som har råd til å unne seg en flaske vin i ny og ne. Mennesker som har noe å feire, som ser etter en vertinnegave eller en oppmerksomhet til noen. Eller bare har helt enkelt lyst på noe godt.

Men noen ganger ser jeg også de som ikke er som deg og meg. De som har det ekstra vanskelig. Mer vanskelig enn hvordan vi i noen perioder har det. De er ikke så pene i klærne, men har på seg det eneste de har eller hva de selv anser som pent. De lukter mer og de ser mer ustelte ut. De er der samtidig som deg når det åpner. Du er der fordi du vil ha ærendet ditt unnagjort. De er der fordi de har tenkt hardt på den flaska allerede i tre timer.

Et sted vi ser på som noe ekstra, gledefylt og prikken over i-en, er en nødvendighet og trøst for andre. Et kall. En barriere mellom familiemedlemmer. Et hinder for suksess i livet. En evigvarende konflikt.

For litt siden så jeg en på bussen som drakk en rosa shot som om det var vann. Jeg kjente igjen flasken fordi jeg så noen få den i bursdagsgave en gang i fjor. Akkurat den samme flasken men med så ulike historier. Den ene havnet i et bursdagsparty mens den andre havnet i fanget på en mindre heldig på bussen. Den samme flasken men med to veldig ulike bruksområder.

Jeg har undret meg hvordan det er å jobbe på vinmonopolet. Hvordan de i det ene øyeblikket veileder en kunde til en god vin som passer til en rekeaften, og i det andre øyeblikket selger en spritflaske til en som skal sitte alene i en mørk leilighet.

Så mange gleder og så mange sorger i de samme flaskene.

Varm opp til skolestart med film

Med skolestart rett rundt hjørnet er det kanskje mange som både gleder og gruer seg. Noen gleder seg til å komme tilbake til gode rutiner og lesesalen, mens noen vil at sommeren skal være for evig. Uansett er det fortsatt tid for en deilig filmkveld med popcorn og gode venner. Hva med å gjøre overgangen til skolestart litt lettere med en klassisk high school-film?

Her er noen filmer som kan sette den rette stemningen:

 • 21 Jump Street
 • Mean Girls
 • American Pie
 • 10 Things I Hate About You
 • She?s the Man
 • Not Another Teen Movie
 • Superbad
 • Juno
 • The Perks of Being a Wallflower
 • LOL
 • Coach Carter
 • John Tucker Must Die
 • Pitch Perfect
 • Beastly

 

Rull film!

For amatører av amatører

Vi var nylig på en telttur og fikk noen erfaringer jeg tenkte kunne være fint å dele. Både med tanke på området vi var i og gjennomføring.

Vi snakket lenge om å dra på telttur før det endelig ble en realitet. Med litt ferietid og lånt utstyr kunne vi omsider vende blikket mot natur og fred. Men det var veldig lenge siden noen av oss campet ute sist og regner oss selv som litt amatører når det kommer til friluftsliv.

Vi digger serier som Alene, Alone og Øya. Å leve primitivt og av det du finner rundt deg synes vi er utrolig kult! Dessuten setter man så enormt pris på rent vann i springen, en myk madrass og et kjøleskap med variasjon av mat når man kommer hjem. I tillegg den roen man finner i naturen der man bare kan koble av gir en god følelse som er gull verdt.

Så her er noen tips til ting som er verdt å tenke over når man telter:

Tips 1

Vi fikk selv tips før vi dro om at det må være enkelt. Den første opplevelsen er veldig viktig. Blir det for mye styr og dårlige opplevelser så blir muligheten for en natt til under grana veldig mindre sannsynlig. Og det er jo hele poenget med å dra på tur, det skal være enkelt. Kanskje turen frem er tøff, men da skal man virkelig bare nyte når man kommer frem uten masse styr.

Tips 2

Vann er veldig viktig, men det er tungt å bære med seg. I fjellet er det større sannsynlighet for å finne bekker med bevegende vann som kan drikkes. Der vi oppholdt oss var det stillestående ferskvann og vi måtte dermed ha med en del vannflasker.

Vi håpet å ha to overnattinger og tenkte vi bare skulle koke opp mer vann når vi trengte det. Men å koke vann ved hjelp av primus tok mye lenger tid enn vi trodde og vi ville dermed ikke bruke opp all gassen for bare en liten flaske vann av gangen. Vi var på tur mens det var veldig varmt og trengte mer vann enn vi hadde tålmodighet til å koke opp, og dro hjem en dag tidligere enn planlagt.

Tips 3

Det er ekstremt viktig å ikke ha med noe som helst mer enn nødvendig. Vi tok med kun det viktigste, syns vi i hvert selv og bar allikevel tungt. Vi fikk brukt for alt vi hadde med oss med unntak av noen få plagg med klær. Med det man bærer i er også veldig viktig. Vi hadde kun en god tursekk mens den jeg brukte er bare en romslig skolesekk fra Bergans, og jeg bar det meste av vannet. Derfor ble det såpass tung at den gnagde inn på sidene på hoftene mine. Noen som gjorde veldig vondt etter noen timer. Tenk nøye over hva du trenger. Forslag til pakkelister finnes overalt på nettet.

Tips 4

Vi dro til Store Erte i Halden, og vi gikk til fots men vi så det var mange som kom med kajakk eller kano. Vi skulle så ønske vi hadde en kano når vi endelig kom fram til vannet! Det var ikke lett å gå rundt vannet med fjell og sumpleire som sto som hindre for å finne den perfekte campplassen. Vi skulle gjerne ha gått enda litt lengre for å finne et supert sted med sol lengst mulig. Men det inkluderte å komme seg over vannet, og vi så ingen utvei annet kano for å gjøre dette. Hvis ikke hadde det vært flere timer rundt. Dessuten så det veldig deilig ut å padle i det kjølige vannet de varme dagene vi var på tur.

Hadde vi hatt bil ville vi kjørt opp og gått derfra, for etter hva vi har lest på andre blogger så skal det være mulig å parkere og gå derfra. Noe som hadde hjulpet oss på den siden av vannet som så mest attraktivt ut i tillegg til noen mindre timer med tunge sekker på ryggen.

Så litt ekstra research kunne gjort turen litt bedre sånn sett. Så ikke glem å undersøke alt du kan finne om området før du drar og ta gjerne en dagstur for å teste først. Vi tok egentlig en dagstur først uten utstyr men fant frem til feil vann og derfor fant vi ikke den beste veien fram med en gang når vi først skulle på tur.

Håper tipsene kan være til hjelp for noen! God tur!

Store stjerner i Wirkolas nye film

Mel Gibson og Colin Farell skal spille i Tommy Wirkolas nye film som har fått navnet War Pigs. Nordlendingen er tidligere kjent for filmer som Kill Buljo, Død Snø, Hansel & Gretel: Witch Hunters og What Happened to Monday. Han har vunnet og blitt nominert til en rekke priser, flere for Død Snø 2.

War Pigs skal handle om to tidligere marinesoldater som skal ta hevn på et kartell som har drept en av deres menn og stukket av med en betydelig mengde penger. Farell skal spille karakteren Drex og Gibson skal spille The Pastor.

Dette er ikke første gangen Wirkola har jobbet med store navn da han fikk gleden av å regissere Glenn Close, Noomi Rapace og Willem Dafoe i What Happened to Monday fra 2017.

Wirkola sier til Altaposten at han ser frem til å starte filmingen. Produksjonen starter i oktober.

Kilder: https://www.nrk.no/kultur/mel-gibson-og-colin-farrell-i-tommy-wirkolas-nye-film-1.14148136, https://deadline.com/2018/07/mel-gibson-colin-farrell-war-pigs-tommy-wirkola-millennium-films-1202437284/