Redd for å bli gammel?

 

Når jeg ser rundt meg i dag så ser jeg mennesker som er livredde for å bli gamle. Det er ikke så stas å nærme seg et stort rundt tall selv. Men hvorfor er vi så redde for å eldes? Er det da ikke et privilegium å bli gammel egentlig?

Pappa har alltid sagt at å bli født i Norge er som å vinne i lotto. Jeg skjønte ikke hvor sant det var før jeg ble eldre. Jeg kan til tider føle meg både fattig og uheldig, men sannheten er at jeg er kjempeheldig. Vi vant i livets lotteri når vi ble født mellom fjorder og fjell. For mens en fem år gammel jente passer på sin tre år gamle bror alene hele dagen i Afrika, er en fem år gammel norsk pike ute og leker trygt. Mens en mor jobber på fabrikk i Asia så fingrene blir blodige, sitter en annen norsk mor på kafe i mammapermisjon. Mens en mann velger å jakte ulovlig for livets opphold i Sør-Amerika, velger en mann i Norge hvilken ny bil han skal kjøpe.

I mange andre land blir ikke mennesker gamle. Ikke i det hele tatt. Noen dør av sykdommer fordi de ikke har råd til vaksiner. Noen dør fordi de har jobbet så hardt at de har utslitt kroppen sin. Noen dør fordi de faktisk aldri opplevde følelsen av å være mett.

Det finnes mange triste tragedier i Norge også, men ikke på langt nært så ille som i mange andre steder i verden. Vi er heldige, vi kan bli gamle. Vi kan ha et langt liv. Vi har mulighet til å oppleve både fritid, å være mett, å slukke tørsten, å være uthvilt, medisiner, lykke og gleden av barnebarn.

Jeg leste for en stund siden om en kvinne som var syk og ikke kom til å bli så gammel. Men i ung alder fikk hun grå hår og hun likte det ikke. Men mannen var glad for det. De grå hårene var med på å bidra til at han fortsatt fikk oppleve å bli gammel sammen med henne, til tross for skjebnen hennes. Tegnene på at man blir gammel blir sett på som negativt. Men egentlig burde de bli sett på som positivt! For har du en ny rynke i panna? Gratulerer! Du blir eldre!

Å bli gammel er et privilegium. Så hvorfor er det så farlig med det grå håret? Den slappe magen? Den dype rynka? Den sigende huden?

Du er heldig, du kan bli gammel!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg