Hva lukker du øynene for?


Foto: pixabay.com

Jeg tror jeg har skrevet om noe lignende før, men måten vi kan oppføre oss på fascinerer meg stort. Hvordan vi på en måte er litt egoistiske men det er på en måte litt naturlig å være det og. En person kan ikke gjøre alt og bry seg om alt, da vil vi eksplodere. Men jeg tror det er viktig at vi i hvert fall tenker på det og forsøker.

Folk sier «Ja, det er godt man ikke vet hvordan maten blir lagd». Men det vet vi jo egentlig, men vil helst ikke høre om det. Du kjenner kanskje noen som jobber i matproduksjon. Du ha sikkert lest en artikkel om hvordan dyr blir slaktet eller hvordan grønnsakene blir sprøytet. Du har kanskje sett en dokumentar om den stor løgnen om global oppvarming og at det slettes ikke er bilene alene som er syndebukken. Det er ikke en gang den største årsaken.

Vi inntar informasjon i løpet av livet om hvordan ting egentlig er, eller så vet vi hvordan vi kan finne ut av det i dag som internett og informasjon er så tilgjengelig. Noen er også modige nok til å finne sannheten gjennom å skrive en nådeløs avisartikkel eller en dristig dokumentar på egenhånd.

Så med all denne informasjonen så skulle man tro at vi alle var vegetarianere. Vi vet at kjøttproduksjon er den største syndebukken til global oppvarming. Vi er mange av oss kjempeglade i dyr og vet at mange dyr kun er født for et forferdelig liv med «oppfetning» og små arealer kun for å bli mat.

Vi vet at økologiske grønnsaker inneholder mindre sprøytestoffer og at de smaker bedre. Spesielt de du kjøper direkte fra gårdsbutikker. Vi vet at ved å kjøpe egg og grønnsaker rett fra gården så vil vi også være mer miljøvennlige fordi maten slipper frakten. I tillegg støtter vi de lokale virksomhetene.

Vi vet at røyk og snus er skadelig. Mange av oss kjenner noen med kols. Men allikevel av en eller annen grunn så tenner vi den giftpinnen eller dytter de kjemikaliene inn i leppa. Noen fortsetter til og med gjennom graviditeten selv om det finnes informasjon om at det kan skade barnet.

Vi vet at mange klesbutikker lager klærne sine i fattige land der arbeidere nesten ikke får betalt og mange av dem er også barn. Vi vet at de jobber mange timer hver dag til hendene deres er såre og vonde. Men allikevel kjøper vi klærne fordi de er billige og fine.

Så hvorfor velger vi å se bare det vil selv vil se? Er livet for komplisert til å tenke på alt? Kanskje. Men hvor vanskelig er det å handle klær et annet sted? Stumpe røyken? Spise mindre kjøtt? Handle økologisk å ta turen innom de lokale gårdsbutikkene en gang i blant? Tenk etter, er det i hvert fall en ting du kan gjøre bedre eller kutte ut?

Jeg er ikke noe bedre selv. Jeg spiser kjøtt fordi det er vanskelig å komme opp med middag hele tiden uten kjøtt, og særlig på farta. Jeg handler klær hos butikker jeg vet ikke er rettferdige mot arbeiderne sine fordi det er billig. Jeg kjøper sjeldent noe fra gårdsbutikker og jeg tar meg sjeldent råd til økologiske grønnsaker. Er jeg lat? Er jeg svak? Er jeg egoistisk? Eller er jeg bare menneskelig?

Livet er kjørt og kort og vi lever bare en gang. Vi har bare en klode, vi har bare en sjanse og vi har bare et liv å gjøre noe med det. Hvis vi alle bare bidrar litt. Både for oss selv, andre og jorda.

Vil du lukke øyne for alt som er forferdelig med verden, eller vil du være modig å se?

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg