Sukkeravhengig

Foto: Privat.

Kom over denne artikkelen på facebook og jeg er så enig! Sukker er dop. «Hei, jeg heter Anneli og har vært avhengig av sukker fra jeg lærte meg ordet lørdagsgodt.»

Jeg sier til meg selv hver mandag at NÅ skal jeg slutte og spise godteri. Men rekker så vidt bort til onsdag før jeg blir gal av suget. Og da kommer unnskyldningene løpende. «Det er lillelørdag i dag.» Det finnes alltid unnskyldninger. Hjernen finner alltid en unnskyldning for et nytt «skudd» med sukker.

Gjennom helgen er det også vanskelig. Det er en grunn til at man vokser opp med og kun få godteri på lørdager. Det holder i massevis. Men når fredagen kommer så skal man lissom «feire» at det er helg. Da dukker det brått opp en skål med noe godt i på bordet. Lørdag er jo lørdag. Og så kommer søndag. Det er siste dagen før jobb og mas begynner igjen. Da får i hvert fall jeg et behov for å nyte den siste dagen til det fulle. Og vips har man spist godteri tre ut av syv dager. Og man ikke i tillegg koste seg litt på onsdag! Da er det kun tre dager igjen av uka man ikke putter i seg «dopen». Tre dager man bruker på og tenke på hva du skal kose deg med neste gang. Så egentlig tenker hjernen på det forbanna sukkeret hele tiden.

Jeg har flere ganger prøvd og slutte med sukker. Og jeg får seriøst abstinenser. Jeg føler meg syk og blir svimmel. Er ikke det litt skummelt? Og så fort jeg tar en bit med sjokolade, så blir jeg så glad og alt er over med en gang. Sukker er rett og slett farlig. Man får i seg det lille sukkeret kroppen trenger gjennom vanlige matvarer uansett.

Men det er så godt, og det finnes så mye forskjellig. Sjokolade, gele, vingummi, brus, kjeks, is, lakris, kake og ikke minst min favoritt; alt som har og gjøre med karamell. Mhm! Og det finnes fristelser overalt! Vi som forbrukere blir jo lurt rett som det er. Det er jo ikke tilfeldig at godteri og sjokolade er rett ved kassa. Ofte står det noe rett i nærheten av rullebåndet og. Og da er det farlig og stå der alene i kø. Man står og lurer på om man har glemt noe, og så får man plutselig øye på en ny sjokolade du ikke har smakt før. Køen går framover og man tenker «Nå eller aldri», og kaster sjokoladen i kurven. Dette skjer ikke bare i butikker. Kjøpesentrene er fulle av kiosker, cafeer og iskrembarer. Og skal man inn og kjøpe spylervæske eller noe annet på bensinstasjonen, så er man omringet av bollelukt og søte kaffedrikker. Noen bader i penger på grunn av oss som er svake for søtsuget.

Ifølge denne legen i artikkelen skal det ta en uke og bli kvitt søtsuget. En uke og du er «rusfri». Da skal også andre fremtidige smaksopplevelser blir bedre. En uke er jo ikke så mye. Jeg tipper man vil få det mye bedre med seg selv om man kommer gjennom den uka. Det blir nesten som en renselse etter jul og nyttår. Man må bare være streng med seg selv og gå forbi alle fristelser i butikken. Og ikke minst så må man ikke finne på og ha godteri liggende hjemme i skapet. Det er en felle.

Dette er et nyttårfortsett som ofte sprekker, men jeg skal bli flinkere i år. Jeg skal spise mindre godteri og mer sunt. For helsa sin skyld. R.I.P. sukker.

Artikkelen kan du lese her: http://www.tv2.no/a/6133644

 

4 kommentarer
  1. kjenner meg godt igjen her! Skikkelig sukkerjunkie.. Utrolig svak for alt søtt – fra smågodt til kaker til brus. Har også bestemt meg for å bli flinkere nå. Første uka er verst – med hodepine og dårlig form. Men så går det veldig mye lettere. I hvert fall helt til man skal unne seg “bare” en liten sjokoladebit 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg